Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Șamanismul este la modă, multă lume este atrasă, în ultimul timp, de tobă, de cântece,de ritualuri. Mă contactează tot mai multe persoane care îmi spun că au deja tobă și chiar o folosesc în unele întâlniri spirituale. Asta îmi demonstrează că este timpul, acum, ca această veche tradiție vindecătoare să iasă la lumină, să-și reia locul cuvenit în viața noastră.

Șaman este un cuvânt folosit în regiunea Tuva, din Siberia și înseamnă vraci, vindecător, cel care vede în întuneric, asta însemnând că vindecă sufletul, lucrează cu energiile, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Termenul s-a extins în ultimii 20 de ani și a ajuns să numească, în toată lumea, pe cei care lucrează cu metode ancestrale de vindecare, divinație. Din păcate, în mod abuziv, a fost corelat și cu magia, vrăjitoria și cu tot felul de practici pe care  occidentalii nu le-au înțeles și le-au luat la grămadă.

Absolut toate culturile au avut tehnici cărora azi le-am spune șamanice. Bătrânele noastre știau să descânte, să „citească în boghi”, să vindece, să cheme soarele sau ploaia și tot așa. Cam tot ce ni s-a spus că sunt superstiții prostești, erau, de fapt, tehnici șamanice, care s-au pierdut. Fundația de studii șamanice a avut această idee extraordinară să culeagă aceste vechi practici și să le aducă în Europa, ca noi să ne putem bucura de ele. Apoi au venit și învățători din diferite culturi și au adus, în plus, cunoșterea lor și la noi.

Așa că șamanismul nu e o modă, el înglobează, sub acest termen generic, multă cunoaștere ancestrală, un mod specific de a ne raporta la tot ce avem în jur, ca la frații și surorile noastre sau ca la bunicii noștri, un mod de a vedea că totul este viu, în conexiune. Șamanismul este un mod de viață, un fel foarte înțelept și compasiv de a ne raporta la ceilalți. El pune pe primul plan Creatorul, Marele Spirit, care nu e altul decât Dumnezeu din creștinism și către care își îndreaptă rugăciunile, apoi comunică, pentru revelații și vindecare, cu toate elementele din jur: plante, animale, direcții, elemente, lună, soare etc.

 

Leave a Comment: