Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM
Constelații și șamanism

Ioana Madi Dumitrescu, practicant șamanic și facilitator de constelații familiale

Sunt la modă, acum, constelațiile familiale, mai ales datorită serialului turcesc la care se uită toată lumea. Asta nu este un lucru rău, dimpotrivă. Ani de zile m-am străduit să aduc în conștiința celor cu care lucram că e important să ne ocupăm și de traumele din familie. Cu ani în urmă, când am început cu șamanismul, erau la modă alte metode. Da, există „mode” și în lumea spirituală. Atunci, de exemplu, era foarte bine văzut tot ce ținea de energii, de lucru cu energiile. Și toată lumea lucra cu lumină, cu îngeri, cu arhangheli, cu culori, etc. Apoi a fost la modă regresia, să vedem ce s-a întâmplat în alte vieți, era un curent printre cei care lucrau spiritual, toată lumea vorbea despre ce a fost în altă existență. Acum sunt la modă constelațiile.

Pentru că se vorbește tot mai puțin despre el, o să spun încă o dată că părintele constelațiilor familiale este Bert Hellinger. El a fost preot și misionar în Africa, acolo a întâlnit o cultură care l-a uimit, l-a fascinat și a învățat foarte multe inclusiv despre cum se raportează ei la strămoși. Apoi a făcut formare ca psihoterapeut. Din ritualuri vechi legate de străbuni și jocul de rol din psihologie a creat ceea ce el a numit constelațiile familiale. Apoi a format facilitatori și iată că metoda s-a exstins în toată lumea, astfel încât a ajuns să fie și subiect de serial.

Iată și definiția constelațiilor familiale oferită de Bert Hellinger: „Fiecare familie are un suflet comun și o conștiință comună. Acest suflet și această conștiință sunt ghidate de trei legi nescrise:

Prima: Fiecare individ dintr-un sistem are un drept egal cu toți ceilalți de a aparține. Și asta este valabil atât pentru cei vii cât și pentru cei morți. Când unui individ i se neagă dreptul de a aparține, de exemplu din cauza unei judecăți de tipul: „Este un ticălos” sau „Este un alcoolic” sau „A avut un copil în afara căsătoriei” sau orice altceva se poate spune despre cineva, efectul este mereu același. Anumiți membri ai familiei sau ai clanului se simt superiori și pretind că ei au mai mult drept să aparțină, pentru că ei sunt persoane mai bune. Dar sufletul familiei nu distinge între bine și rău în felul acesta. Cineva care se consideră perfect este teribil, periculos. Aceia care se consideră pe ei înșiși ca fiind persoane mai bune sunt periculoși. În compania oamenilor care se consideră ca fiind obișnuiți, te simți împăcat și simți că aparții.

A doua lege rezultă din prima: o persoană născută mai târziu, suferă în același fel, are aceleași emoții și devine asemenea celui exclus, se identifică cu el. Soluția pentru persoana identificată ar fi să onoreze persoana exclusă din familie, asta înseamnă să-i dea aceasteia un loc în inima sa.

A treia lege se referă la faptul că cei care au apărut mai devreme în sistem au întâietate față de cei care au apărut mai târziu. Când statutul celor care au venit mai devreme este recunoscut, atunci cei care au apărut mai târziu sunt liberi.” (Un val, un ocean)

Constelațiile familiale sunt, într-adevăr foarte bune, rezolvă multe probleme care vin pe linie trangenerațională. Mai nou și psihogenealogia a preluat această idee și explicațiile nu sunt departe de ceea ce spune și Bert Hellinger în cărțile sale.

Eu am 14 ani de când lucrez cu toba, șamanic și 10 de când sunt facilitator de constelații familiale, așa că am adus împreună, în ceea ce lucrez, în sesiuni și cursuri, cele două căi de vindecare și am creat un mod unic de a lucra cu blocajele care apar pe linie de familie.

În șamanism există o tehnică, numită recuperarea sufletului, care, apropo, am constatat că are mare legătură cu felul cum lucrează Gabor Mate și el la modă în aceste zile. Recuperarea sufletului se referă la faptul că, undeva pe traseul vieții noastre, trecem prin evenimente care ne traumatizează, ne fac să renunțăm la lucruri care ne plac. De exemplu, dacă mama ne spune, la un moment dat, că vorbim prea mult și o înnebunim de cap, s-ar putea să considerăm că ăsta e un lucru rău și, pentru că vrem să aparținem sistemului de familie, renunțăm să mai pălăvrăgim prin casă. Mai târziu, s-ar putea să nu mai avem curajul să vorbim în public pentru că, noul sistem la care vrem să aparținem, cel social, s-ar putea să nu ne accepte dacă vorbim prea mult. Și uite-așa, nu vom avea curajul să exprimăm nici în relații ceea ce simțim, nici față de copii, nicidecum față de oameni străini și nici nu vom mai fi în stare să stabilim limite corecte. În lucrul șamanic învățăm să aducem acasă acea parte a noastră, la care am renunțat în copilărie, să ne recuperăm acea energie a noastră, a copilului care avea chef și curaj să vorbească despre tot ce gândește și simte, iar asta ne va ajuta să fim liberi să ne exprimăm. Pot fi sute de astfel de exemple.

Recuperarea sufletului, mână în mână cu ritualuri și cu viziunea din constelații asupra familiei m-au condus spre cursul pe care l-am creat pentru voi, Leacul străbunilor, în care vom lucra cu metode, exerciții, ritualuri astfel încât să ne vindecăm rănile transgeneraționale, să ne aducem acasă energie pierdută, să ne repoziționăm în sistemul familiei. În final, vom lua darurile pe care le-am primit de la cei dinaintea noastră ca să ne construim o viață frumoasă și în numele lor. Pentru că, ceea ce își doresc străbunii pentru noi este să avem o viață bună, nicidecum să ne preocupăm de problemele lor sau să cărăm și noi suferințele lor.

Și mai e ceva la care voi reveni. Noi nu suntem, totuși, doar produsul familiei din care provenim. Suntem în primul rând spirit, care este conectat direct la divinitate, suntem suflet, prin care comunicăm cu tot ce este viu în jur și suntem materie, care are legătură cu nevoile noastre fiziologice. Așa că, din punctul meu de vedere, a rezolva problemele de familie este doar un aspect, cum am spus, foarte la modă, dar, pentru a trăi o viață cu bucurie, trebuie să avem grijă de toate celelalte. Adică să ne reconectăm la sursa noastră, la Creator, să ne refacem legătura cu elementele din jur, de la natură la lună, stele, soare și tot așa și să avem grijă și de planul fizic, să abordăm un stil de viață cât mai sănătos.

Despre toate astea vom vorbi și vom lucra în curs, așa că vă aștept cu mare drag.

Va fi vindecător și eliberator.

Aveți detalii aici: https://ioanamadidumitrescu.ro/curs-leacul-strabunilor-traumele-transgenerationale/

Pentru orice întrebări vă stau la dispoziție la numărul de telefon 0722256393, la mail ioanamadisaman@gmail.com sau pe facebook unde mă găsiți ca Ioana Madi Dumitrescu sau pagina mea, Harta tobei șamanice.

Leave a Comment: