Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

 

În aceste zile sărbătorim lupii, pe Sfântul Andrei și România Mare.

Dacii sărbătoreau, pe 30 noiembrie, lupul iar creștinismul a suprapus sărbători legate de sfinți sau alte aspecte peste cele pe care la țineau dacii, ca astfel să fie mai ușor de asimilat de către populație. Într-un fel, a fost mai bine decât ce s-a întâmplat în alte țări, dar, pe de altă parte, s-au uitat multe despre ritualuri, metode de vindecare și tot așa.

Lupul a fost animalul totem al străbunilor nostri, avem cu toții în minte steagul lor format din corp de șarpe (alcătuit din zale) și cap de lup, care scotea un zgomot infernal atunci când porneau la luptă și vântul șuiera prin metal. Legat de această zi sunt tot felul de tradiții, dar nu voi vorbi prea mult despre ele pentru că le găsiți pe internet.

Lupul este un animal învățător, un animal profesor, el are darul de a ne conștientiza de multe aspecte și de a ne apăra de altele, acel Lup Alb, care îi conducea ape frații lui în luptele dacilor, „Marele Lup spiritual de dincolo”, cum îl numește Vasile Voiculescu, este paznicul străbunilor noștri și al nostru, dacă vrem să îl vedem în acest fel.

Interesant că dacii l-au ales ca animal totem tot prin observație, cum făceau toate poporele în vechime, se raportau la viețuitoarele din mediul lor, le observau calitățile, comportamentul și preluau ceva din puterea lor. Ion Ghinoiu spune foarte frumos despre lupi: „Toate animalele sălbatice, indiferent de mărimea, puterea și cruzimea lor în stare de sălbăticie, pot fi îmblânzite, dresate și aduse spre a fi văzute sub cupola circului. Există o excepție, lupul, care preferă să moară de foame sau în luptă pentru câștigarea prăzii decât să renunțe la libertate pentru a trece prin cercul de foc sau să facă alte exhibiții ca să râdă și să se minuneze spectatorii. Această vietate, prototip al războinicului înnăscut și model de demnitate, a fost personificată și aleasă totem de către strămoșii autohtoni ai românilor, geto-dacii. ”

Lupul ne poate învăța despre loialitate, căci se împerechează cu un singur partener și, dacă acesta moare, rămâne singur, despre dăruire, căci își ajută părinții la bătrânețe și își cunoate puii toată viața, despre a fi lider și a trăi în haită, căci au un sistem foarte bine pus la punct (primii merg cei în vârstă ca să imprime ritmul, apoi cei puternici, ca să apere, apoi femelele și puii, urmează alții puternici și ultimul merge liderul, ca să observe pe toți), ne poate vorbi espre vigilență, căci e un vânător înnăscut și despre apărarea demnității, căci un lup rănit atinge vârful ferocității sale și se spune că e singurul animal capabil să lupte cu spiritul rău, ne arată, de asemenea, cum să trăiești în comunitate dar să rămâi independent, căci funcționează foarte bine în haită, dar se retrage în singurătate atunci când timpul și condițiile permit acest lucru.

Un animal sacru, un animal învățător mai ales pentru noi, pentru români, un animal pe care se spune că dacii l-au trădat și așa au fost cuceriți de romani, un animal care ne poate inspira și ajuta, acesta este lupul care mie îmi este foarte aproape, face parte din munca mea șamanică și îl simt că s-a contopit cumva cu ființa mea.

„La mulți ani!” tuturor cu numele Andrei, Andreea, Andru, Andra și toate variațiunile pe temă.

Și „La mulți ani!” nouă, tuturor românilor, care sărbătorim că suntem de atâtea sute de ani pe acest pământ și că ne-am păstrat identitatea pe care, sper din toată inima, ne-o vom păstra în continuare.

Vă amintesc și de întâlnirile din luna decembrie:

9 decembrie, ceremonie de ceanunpa, pipa sacră.

14 decembrie, cerc de lună nouă.

4-20 decembrie, sesiuni private. Puteți achiziționa 3 sesiuni la 630 de lei (în loc de 810) pe care să le faceți până la finalul lui ianuarie.

Puteți să mă contactați și pe mail ioanamadisaman@gmail.com și la telefon 0722256393, pentru alte detalii și pentru înscriere, exceptând zilele de 2, 3, 4, când voi fi plecată la munte.

O să vă mai spun despre ele, dar ar fi bine să vă înscrieți din timp, pentru că se umplu listele și am doar câte 15 locuri pentru fiecare.

Leave a Comment: